Her Yaşta Projesi

Her Yaşta Projesi

Her Yaşta Projesi

Strateji: Ülkemizde toplumun yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve toplumda oluşan yaşlılık özelinde negatif algıyı pozitife çevirmek.

Yaklaşım: Her Yaşta projemizi hem çalışanlarımıza anlatmak hem de topluma sorumlu bir anlayış çerçevesinde etkileşim sağlamak amacındayız. Bu bağlamda AgeSA, yürütmekte olduğu çalışmaları da uzun dönemli sorumluluk bilinciyle şekillendirmektedir.

Neden “Her Yaşta”

Türkiye nüfusu hızlı yaşlanan ülkelerden biri. Türkiye’de yaşlı nüfus son beş yılda %24 artarak 2022’de 8 milyonu aştı. Türkiye'deki 65 yaş üstü nüfus oranı ise % 9‘7’ye ulaştı ve 2023 yılında %10’u, 2060 yılında ise %20’yi aşması bekleniyor. Kısacası, Türkiye artık yaşlı bir toplum.

Yaşlılık ve yaşlanma aslında bir sorun değildir, bir toplumun refah düzeyinin artmadan yaşlanması bir sorundur. Yaş alma konusunda bilinç oluşturulması, geleceğin en önemli gündemleri arasında bulunuyor.

Biz de AgeSA olarak, Hem yaşlılığa hem de yaş ayrımcılığına dair farkındalık yaratmak, toplumumuzun yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve toplumda var olan negatif algıyı pozitife çevirmek için 2019 yılında yola çıktık...

Yaşlılık ve yaşlanmaya dair konuların daha çok gündeme gelerek ve farkındalık yaratılmasının amaçlandığı “Her Yaşta” kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında 2019 yılı boyunca, konuyu sahiplenme yönünde çalışılmıştır. Projenin ilk adımı olan "Türkiye’de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri Araştırması'nın" sonuçlarını, AgeSA geniş bir lansmanla kamuoyuna duyuruldu. Bu araştırmadan üretilen ve uzmanlardan elde edilen bilgiler, kitap haline getirilip, akademik ve toplumsal alanda yapılacak çalışmalarda bir rehber olması amacıyla, ilgili paydaşlarla paylaşılmıştır.

AgeSA tarafından ayrıca paydaş çalıştayı yapılmış ve aşağıdaki 4 kritik madde önceliklendirilmiştir.

  • Yaşlılığa hazırlanmak için 25-40 yaş aralığı kritik önem taşımaktadır.
  • Konu özelinde bilgi kaynaklarına ihtiyaç var.
  • Yaşlılara haklarını öğretmeye ihtiyaç var
  • Yaşlılara özel projeler tasarlanması gerekmektedir.
  • “Türkiye’de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri” araştırmasının sonuçlarını incelemek için tıklayın.
Farkındalık Çalışmaları
  • www.heryasta.org

    Bu önceliklerle yola çıkılarak toplumun yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve toplumda oluşan yaşlılık özelinde negatif algıyı pozitife çevirmek amacıyla “Her Yaşta Dolu Yaşa” portalı hayata geçirilmiştir (www.heryasta.org). Proje kapsamında hazırlanan bütün iletişimin sunulacağı ve yayılacağı mecra olarak konumlandırılan portalda yaşlanmaya hazırlık, yaşlıların sosyal hayata katılımı gibi meselelerle ilgili algının pozitif yönde şekillenmesine katkı sağlayan içeriklerin yanı sıra; seyahat, kültür, sağlık, beslenme önerileri de bulunuyor. Bilimsel araştırmalar, yasal bilgilendirmelerle takip edenleri bilinçlendiren içerikler ayrıca, Her Yaşta adıyla açılan Facebook sayfasında ve Instagram hesabında da kullanıcılara sunuluyor.

    Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak ve içeriklerimizi takip etmek için Türkiye’nin her yaşta dolu dolu yaşama rehberi www.heryasta.org sayfasına sizleri bekliyoruz.

  • Röportajlar ve Hayat Hikayeleri

    www.heryasta.org sitesinde ve sosyal medyada, 65 yaş ve üstü insanlarla koronavirüs sürecinde hissettiklerini konuştuk, gençlere de aynı soruları yönelttik.

    Alanında uzman sosyolog ve psikologlarla iletişime geçerek «yaşlıları anlamak ve onlarla sağlıklı iletişim kurmak» üzerine röportajlar yayınladık.

  • Eğitim Organizasyonları ve Çalıştaylar

    Çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza 3 eğitim düzenledik ve yaklaşık 750 kişiye eriştik.

    Sosyal Medyada canlı yayında söyleşi yaparak yaklaşık 6.000 kişiye yaş ayrımcılığını anlattık.

    Şirket içinde çalıştaylar ve gönüllülük çalışmalarıyla çalışana ve müşteriye dokunan süreçlerimizi yaş dostu hale getirmek için çalışmalara başladık.

  • Yaş ayrımcılığı Farkındalık Kampanyası

    AgeSA olarak “Her Yaşta” Kurumsal Sosyal Sorumluluk projemizin bir adımı olan “Yaşı Yok” kampanyasıyla toplumsal bir farkındalık yaratarak yaş ayrımcılığı ile ilgili tabuları yıkmayı amaçladık. “Çocuk aklı işte”, “gençlerin aklı bir karış havada”, “ununu elemiş, eleğini asmış” ve “bir ayağı çukurda” gibi dilimize yerleşmiş deyim ve atasözleriyle neredeyse herkesin maruz kaldığı yaş ayrımcılığına dikkat çekerek, kampanyaya özel hazırlanan filmle “Dilimize yerleşen deyimlere inat, her yaşta dolu dolu yaşayabiliriz. Çünkü eğer istersek, hayatta başarabileceklerimizin yaşı yok” mesajını verdik. Yaş ayrımcılığını ele alan “Yaşı Yok” kampanyasıyla toplumda yerleşen kalıpları kırarak, insanların yapabileceklerinin yaşla sınırlı olmadığını savunuyor ve hepimizi ayrımcılığı önce zihnimizde sonra da dilimizde bitirmeye davet ediyoruz.

    Videoyu izlemek için tıklayın.

  • Yaş Dostu Şirket Aksiyonları

    Çalışana ve müşteriye dokunan süreçlerimizi yaş dostu hale getirmek için Çağrı merkezi scriptlerimiz ve soru cevap dokümanını ilgili birimlerle iletişime geçerek geliştirdik. Tüm departmanlarımızı kapsayan workshop çalışması ile şirket içi geliştirilecek alanları belirledik.

  • AgeSA, “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” Kitabı ile Yaşlanmaya Rehber Oluyor.

    AgeSA, “Her Yaşta” kurumsal sosyal sorumluluk projesine yeni bir boyut kazandırıyor. Piyasaya yaşlanma ve yaşlılık konusunda rehber olacak bir kitap sunan AgeSA, orta yaştan itibaren yaşlılık dönemine hazırlanmaya, yaşlanma döneminde ise dolu dolu yaşamaya destek olacak içeriklerden oluşan “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” kitabını satışa sundu.

    6 bölümden oluşan kitap, her bir başlık altında yaş alma sanatına farklı bir açıdan yaklaşıyor. Bu bölümler: Yaş Nedir, Türkiye’de Yaş Almak, Dünyada Yaş Almak, Başarılı Yaşlanmak, Dolu Dolu Yaşa ve Her Yaşta Öneriler. Sunay Akın, Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Klinik Psikolog Beyhan Budak ve Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın da tavsiyelerinin yer aldığı Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa kitabına, tüm kitapçılardan ve online kitap satış noktalarından ulaşılabiliyor. Kitabın geliri Türk Geriatri Derneği’ne bağışlanacak.

  • “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” Kitabı Storytel’de

    Yaşlanma ve yaşlılık konusunda rehber niteliğindeki “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” kitabı, daha fazla kişiye erişerek farkındalığı artırmak amacıyla Storytel üzerinden sesli olarak da dinlenebiliyor. Oyuncu Sezin Akbaşoğulları’nın seslendirdiği kitap akıcı bir dinleme deneyimi sunuyor.

    Kitabı dinlemek için tıklayın.

  • Her Yaşta Podcast Serisi

    “Her Yaşta Projesi” kapsamında hayatı dolu dolu yaşayanların yer aldığı “Her Yaşta” 6 bölümlük podcast serisi hayata geçirildi. Spotify, Google ve Apple podcasts üzerinden dinlenebilen ve moderatörlüğünü Ali İhsan Varol’un üstlendiği Her Yaşta podcast serisinin konukları dopdolu! Yazar, çizer Emrah Ablak, çiftçi, yazar, yönetmen Ümmiye Koçak, düşünür ve yazar Yalın Alpay, oyuncu Tülin Özen ile Merdivenaltı Terapi podcast serisi ile tanınan Deniz Dülgeroğlu.

    “Emekli olunca çiçek sulamak istemiyorum” diye belirten Emrah Ablak’ı Zamanın kullanımının herkeste farklı yaşlanmaya yol açtığını söyleyen Yalın Alpay’ı ve “Yaş insana hiçbir şey yapmaz. İnsan ne yaparsa kendisine yapar” sözleriyle Ümmiye Koçak’ı ve Her Yaşta Podcast serisinin tümünü;

    Spotify'dan hemen dinlemek için tıklayın.
    Apple Podcasts'ten hemen dinlemek için tıklayın.
    Google Podcasts'ten hemen dinlemek için tıklayın.

  • “Yaşıma Başıma Bakmadan”

    İleri yaşlarında tutkularının peşinden giderek hayatı ilham verici bir şekilde yaşamaya devam edenlerin hikayeleri, GAİN iş birliği ile gerçekleştirilen program serisi “Yaşıma Başıma Bakmadan”da anlatılıyor. 8 bölümden oluşan seri, ülke geçmişini ve hafızasını bir hazine gibi zihinlerinde taşıyan ve yaşam biçimleriyle gençlere adeta örnek olan10 farklı kişinin yaşamlarına dair anlattıklarını izleyiciyle buluşturuyor.

    “Yaşıma Başıma Bakmadan” yaş ilerledikçe tutkunun bitmeyeceğini, bir spora, bir sanata veya bambaşka bir şeye kafayı takmak için illa “genç” olmak gerekmediğini adeta kanıtlıyor. Kürekle İtalya'ya giden, her gün koşan, durmaksızın şarkı söyleyen, kısacası yaşına başına bakmadan bildiği yolda yürüyenlerin hikayeleri izleyicilere ilham oluyor. Kısacası yaşına başına bakmadan bildiği yolda yürüyenlerin hikayelerini konu alıyor.

    Bölümleri izlemek için tıklayın.

  • Her Gününüz Gülümseyişiniz Kadar Güzel Olsun

    Yaşlılar Haftası kapsamında hayata geçirilen proje ile enerjileri, renkli kişilikleri, sporcu kimlikleri, araç kullanım becerileri gibi yaşam enerjileriyle ilham olan yaşlıların Yaşlılar Günü kutlandı.

    Her gününüz gülümseyişiniz kadar güzel olsun vurgusunun yapıldığı projede gülümseyişiniz kadar güzel, “iyi ki” dediğiniz günlerde, her yaşta yanınızdayız mesajı verildi.

    Videoyu izlemek için tıklayın.

Yardım ve Bağış Kampanyaları

“Her Yaşta Fonu”

2021 yılı itibarıyla Sivil Toplum için Destek Vakfı iş birliğiyle, “Her Yaşta Fonu” oluşturduk.

Yaşlılık ve yaşlanma alanlarıyla kadın, sağlık, eğitim gibi bu alanı çevreleyen konularda faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını ve projelerini desteklemek amacıyla kurduğumuz “Her Yaşta Fonu” kapsamında 2021-2022 döneminde 4 farklı sivil toplum kuruluşunun toplamda 5 projesine destekte bulunduk. Seçilen projelerin toplamına 360.970TL tutarında hibe desteği verildi.

Fon kapsamında hibe almaya hak kazanan projeler, yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili farklı konularda çözümler geliştirdi.

Hibe almaya hak kazanan sivil toplum kuruluşları:

Birey ve Toplum Sağlığında İz Derneği (BİRİZ): . Proje Adı: İz Bırakıyoruz

Proje Hedefi: Proje ile izole olmuş̧ ve toplumun geri kalan birçok kesimine göre dezavantajlı bir grup olan 65+ bireylerin üniversite öğrencilerine hikayelerini anlatarak yaşamlarını gözden geçirmeleri, anlamlı bir bütünlük hissine ulaşmaları ve psikolojik iyi oluş̧ düzeylerinin artması amaçlanmıştır.

Proje Çıktıları: 9 farklı şehir, 23 farklı üniversiteden gönüllü̈ 30 öğrenci (Tıp, sosyal hizmet, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik) ile sürece başlandı. Proje kapsamında 65 yaş üstü bireyin hayat hikayelerinin alınması hedeflendi. Toplamda 367 görüşme yapıldı. Proje kapsamında internet sitesi oluşturulması ve hayat hikayelerinin, projenin çıktılarının yaygınlaştırılmasının internet sitesi üzerinden yapılması planlanmıştı. Bu doğrultuda “izbirakiyoruz.com” sitesi oluşturuldu. 40 hikaye aktif olarak internet sitesinde görünmektedir.

Toplam ulaşılan kişi sayısı: 1645

  • Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği:

    Proje Adı: Demans Simülatörü: Demansı Anlamanın İnteraktif Yolu

    Proje Hedefi: Demanstan en çok etkilenen yaşlı bireylerin gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak, yaşam kalitelerini artıracak etkin çözümleri ve uygulamaları hayata geçirebilmelerine destek olmak ve ileride karşılaşabilecekleri bilişsel işlev, fiziksel beceri ve kabiliyet kayıplarını yavaşlatacak, önleyecek faaliyetler geliştirilmesi amaçlanmıştır.

    Proje Çıktıları: Proje kapsamında 4’ü teorik, 4’ü pratik olmak üzere 8 modüllü bir eğitim programı geliştirilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilere demans simülatörü deneyimi öncesi ve sonrasında bilimsel ölçekler uygulanarak demans hastalığı açısından farkındalık, duyarlılık, empati geliştirme etkinliği araştırılmış ve bilimsel veri elde edilmiştir.

    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 127

  • Yaşlanma Çalışmaları Derneği (SENEX):

    Proje Adı: Senex İzleme: Yaşlılara Yönelik Şiddet ve İhlallerin İzlenmesi

    Proje Hedefi: Yaşlılara yönelik şiddet, istismar, ihmal, ihlal ve ayrımcılıkların izlenmesi ve raporlanması. Elde edilen vakaların şehir, ihlal türü̈, toplumsal cinsiyet, yaş ve toplumsal sınıf bağlamında analiz edilmesi. Vakalara dair istatistiksel raporlar her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılması.

    Proje Çıktıları: Eylül 2021 – Ağustos 2022 tarih aralığında toplamda 24 tane (Türkçe ve İngilizce) rapor web sitesi üzerinden yayınlandı ve 1859 vaka tespit edildi. Bu vakalara dair toplamda 3830 haber okundu. Türkiye’deki kurumlara veya hak savunucularına 8 ay boyunca düzenli olarak mail yoluyla raporların yayınlandığı duyuruldu.

    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 712

  • Yaşlanma Çalışmaları Derneği (SENEX):

    Proje Adı: Yaş Dostu Mekanları & Hak Temelli Hizmetleri Planlamak Öğrenim Programı

    Proje Hedefi: Yaş Dostu Mekanları ve Hak Temelli Hizmetleri Planlamak. Yaş dostu çevrelerin ve hizmetlerin nasıl oluşturulabileceği konusunda bilgilendirici ve yaratıcı eğitimleri içeren, açık erişim, çevrimiçi katılımlı bir öğrenme sağlamak. Öğrenme programıyla hak temelli hizmetlerin ve yaş dostu mekanların nasıl oluşturulabileceği hakkında katılımcılara donanım, bilgi ve deneyim kazandırılması hedeflenmiştir.

    Proje Çıktıları: Öğrenme Programı 15 haftalık ve 2 dönem olmak üzere gerçekleştirildi. Katılım ve kapsayıcılık, toplumsal cinsiyet, yaş dostu mekanlar ve hak temelli hizmetler, yaş ayrımcılığı ve veri okuryazarlığı olmak üzere toplam 5 modülde tamamlandı. Her dönem için 45 saat, toplamda iki dönem için 90 saat eğitim verildi.

    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 45

  • Türkiye Alzheimer Derneği:

    Proje Adı: Alzheimer Hastalarına Bakımveren Kadınların Sertifikalı Eğitimi

    Proje Hedefi: Alzheimer veya diğer demans türlerinden birinin tanısını almış kişiler ve ailelerinin karşılaştıkları zorlukları tanımlamak ve bunlar hakkında farkındalık yaratmak, aile üyeleri de dahil olmak üzere fiziksel veya sağlık sorunlarına dayalı ayrımcılığı önleyerek bu hastalıktan mustarip mustarip kişi ve ailelerin yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlanmıştır.

    Proje Çıktıları: Eğitim programı oluşturuldu ve sistem hazırlandı. 1 yıl boyunca içerik ve sınavlar e-platforma taşındı. 21.09.2022 itibariyle katılıma açılmıştır

    Toplam ulaşılan kişi sayısı: 20

“Her Yaşta Fonu” kapsamında 2022-2023 dönemide 3 farklı sivil toplum kuruluşuna destekte bulunuyoruz. Seçilen projelerin toplamına 348.200TL tutarında hibe desteği verildi.

Hibe almaya hak kazanan sivil toplum kuruluşları:

Birey ve Toplum Ruh Sağlığında İz Derneği:

Proje Adı: Harita65+

Proje Hedefi: Yaşlı bireylere yönelik sosyal ve psikososyal hizmetlere dair ihtiyaç analizi ve hizmet haritalandırma çalışması yapılarak yaşlılara yönelik servislerin geliştirilmesine katkı vermek hedefleniyor.

Hedeflenen kişi sayısı: 50

Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği:

Proje Adı: Yaşlı Yakınlarına Bakım Veren Aile Bireylerine Psikososyal Destek Programı

Proje Hedefi: Yaşlı yakınlarının bakımından sorumlu aile bireylerinin iyi oluşlarını artırmaya yönelik psikososyal destek programı oluşturarak hem yaşlı bireylerin hem de bakım veren yakınlarının yaşam kalitelerini artırmak hedefleniyor.

Hedeflenen kişi sayısı: 50

Dem Derneği

Proje Adı: Duyduğun Gibi Değil

Proje Hedefi: Türkiye’de yaş sebebi ile işitme kaybı başlayan 65 yaş üstü kişilerin sonradan deneyimledikleri işitme kaybı sebebiyle yaşadığı sorunları diyalog ile anlamak, kamuoyu ve alanda görünür kılmak ve çözüm için işbirliğini teşvik etmek amacıyla çalıştaylar ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirmek.

Hedeflenen kişi sayısı: 200

Her Yaşta Fonu kapsamında her yıl yeni başvurular alarak yaşlılık ve yaşlanma alanındaki sivil toplum projelerini desteklemeyi hedefliyoruz.

Her Yaşta “Pandemi Yardım Projesi”

2021 Yılı Ocak ayında hızımızı kesmedik. Ankara, İzmir, İstanbul ve Bursa’da toplam 7 belediye ile işbirliği yaparak 60 yaş üstü 2300 kişinin 1 aylık gıda, hijyen ve sağlık giderlerini karşıladık. Ayrıca pandemi döneminde yalnız kalan 60 yaş üstü kişilerin sosyalleşmesine katkıda bulunmak ve psikolojik destek sunmak amacıyla Psikososyal Destek Hattı’nı hayata geçirdik. Bu hat ile 1 gerontolog ve 4 adet psikolog belediyelerin yönlendirdiği 750 kişiye ulaşarak pandemi sonrası artan yalnızlık ve endişe gibi duygularını azaltmaya yönelik telefon görüşmesi yapmaktadırlar.

Kızılay Korona Dayanışma Projesi Kampanyasına Destek

Türk Kızılay Korona Dayanışma Projesi kapsamında, 65 yaş üstü insanlara gıda yardımı paketi ulaştırması yönünde bağışta bulunduk. Bu bağış sayesinde 3000’den fazla kişinin yaklaşık 1 aylık gıda gideri karşılandı.

Her Yaşta Gönüllüleri

Farklı departmanlardan gönüllü olarak başvuran 20 AgeSA çalışanı Her Yaşta projesine destek olmaktadır. Gönüllülere Doç Dr. Özgür Arun tarafından “yaş ve yaşlanmaya hazırlık” konuları hakkında detaylı bir eğitim verilmiş olup gönüllüler Her Yaşta projesi hakkında bilgilendirilmiştir. Eylül 2020 itibarıyla Kurumsal İletişim ekibi tarafından aylık toplantılar organize edilmekte olup hem gönüllülere projenin gelişmesi için paylaşım alanı yaratılmakta hem de gönüllülerin önerileri alınarak hayata geçirilmektedir. Her Yaşta gönüllüleri sayesinde şirket çalışanlarının projeye katılımı artırılmaktadır.

Ödüller

Felis Ödülleri - Özel Hedef Kitleler İçin Sosyal Sorumluluk Felis Ödülü

Felis Ödülleri - Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa Kitabı - Pr Amaçlı Yayınlar - Başarı Ödülü

Smart-ı Awards - Sosyal Sorumluluk Ödülü

Prida Başarı Ödülü - Konu ve Gündem Yönetimi

“Yaşı Yok” Farkındalık Filmi
SOSYAL MEDYADA BİZ
Sabancı
Yukarı